top of page

Lichtlab voor onderbouw

In deze lessenreeks leren kinderen al spelend kunst creëren met het fenomeen licht en daarmee ook met kleuren, vormen en patronen.

Foto's door Herman van Ommen


Het lichtlab wordt aangeboden op de website van RozetOmschrijving

Soms zijn kunstwerken alleen zichtbaar als er een lamp aan gaat. De mooiste beelden ontstaan dan door licht dat langs en door materiaal schijnt en projecties achterlaat. Doe je het licht uit…. poef, dan is het verdwenen! Het lichtlab bestaat uit twee gastlessen vanuit een docent van Makers on the move en een tussenles. In de eerste les staan verwondering en experiment centraal. We bouwen een betoverend lichtlab in een ruimte op school en daar gaan de kinderen aan de slag met uitdagende materialen en leuke doe opdrachten bij verschillende lichtbronnen. In de tweede les gaan de kinderen een eigen lichtkunstwerk bouwen in een licht box. Eventueel passend bij een schoolthema, seizoen of viering. Er is ook een expositie mogelijkheid met de gemaakte lichtkunst. Bijvoorbeeld bij een lichtjesfeest.Wat leer je

We leren over lichtkunst door onderzoek te doen naar materialen en het natuurkundige verschijnsel licht. Licht: Kent en kan gebruikmaken van natuurlijke en kunstmatige lichtbronnen. Kan de relatie leggen tussen licht en kleur en het effect op sfeer gebruiken. Ruimte 3D: Kent de begrippen van ruimtelijkheid (voor, achter, op, in, tussen). Ordening: Kan ordeningen en groeperingen op vorm, kleur en textuur herkennen, benoemen en toepassen.

Kleur: Kan de primaire tot secundaire kleuren mengen.
Comments


bottom of page